Вакцинација протип ХПВ вируса

Поштовани грађани,

Обавјештавамо вас да је од 31. марта ове године дјевојчицама и дјечацима у Републици Српској доступна најсавременија деветовалентна вакцина против хуманог папилома вируса.

Инфекције хуманим папилома вирусом преносе се директним контактом са кожом и слузокожом особе која је заражена, углавном сексуалним контактом, при чему се већина људи инфицира убрзо након ступања у сексуалне односе.

Хумани папилома вируси могу изазвати рак грлића материце (цервикса), роднице (вагине), стиднице (вулве) код жена, карцином  мушког полног органа (пениса), те карцином ануса и грла и код мушкараца и код жена, као и гениталне брадавице код особа оба пола.

Деветовалентна вакцина Гардасил 9 која се користи у Републици Српској штити од инфекције ХПВ типовима 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58 који узрокују приближно 90% карцинома грлића материце и 90% гениталних брадавица.

То је рекомбинантна вакцина, што значи да не садржи живи вирус, него дио протеинске капсуле вируса који је произведен методом рекомбинантне ДНК који људски организам препознаје као антиген, те на њега ствара антитијела, тј. покреће имунски одговор.

Вакцина се може примијенити код дјевојчица и дјечака узраста девет и више година.

У нашој земљи право на добровољну и бесплатну вакцину имају дјеца оба пола узраста од 11 до 14 година. Изнимно, ове године, бесплатну вакцину могу добити и дјеца која ће напунити 15 година у првој половини 2023. године.

Вакцина ће се давати у двије дозе, са размаком од годину дана између доза.

Све информације о вакцини можете добити од својих породичних љекара, педијатара и гинеколога, као и у Хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља.

Телефон за информације и заказивање у Хигијенско-епидемиолошкој служби:

 

059/240 693 у времену од 07.00 до 14.00 ч