Мјерење густине костију у Дому здравља Требиње

 

Од 25.06.2018. године, Центар за базичну рехабилитацију ЈЗУ Дома здравља Требиње врши мјерење минералне коштане густине "BMD (Bone Mineral Density – BMD) DEXA" методом на апарату за остеодонзитометрију који омогућава рано откривање остеопорозе. Прегледи се врше без упутнице, уз заказивање термина на број +387 59 220 222. Цијена прегледа је 30 КМ и укључује и третман вјежби као и консултације о исхрани.

Дензитометрија je jедини поуздани начин у раној дијагностици остеопорозе. DEXA се сматра златним стандардом за процјену коштане густине.  Прелгед траје око 5 мин, доза зрачења је минимална (дозвољава и преглед дјеце без ограничења).  Спроводи се на лумбалној кичми Л2, Л4 и врату бутне кости.

Ризик оболијевања од остеопорозе расте са годинама. Мушкарци имају знатно већу коштану масу од жена, а од значаја је тјелесна конституција и тјелесна маса. Особе са мањом тјелесном масом и ситнијег раста имају мању коштану густину док припадници појединих раса нпр. црнци имају већу коштану масу. Исхрана, физичка активност и животне навике (пушење, алкохол) такође знатно утичу на постизање максималне коштане масе, мала коштана маса постигнута у младости је значајан фактор ризика за каснији настанак остеопорозе. Основни и најрационалнији терапијски принцип је превенција остеопорозе.